Intrebari frecvente

Q?

Pot purta lenjerie tanga?

A.

Intr-adevar exista posibilitatea aparitiei unor afectiuni din cauza faptului ca acest tip de lenjerie este mult mai strans in zona genitala si poate produce staza venoasa si iritatie zonala. Purtatul permanent are drept consecinte; vaginite, secundar boala inflamatorie pelviana si in timp, infertilitate.
Foarte mult depinde de reactivitatea fiecarei persone, unele femei avand o putere de aparare mai mare. De asemenea, pentru prevenirea unor boli genitale este bine si igienic sa se renunte la slipi sau bikini, pe timpul noptii.

Q?

Ce metoda contraceptiva sa folosesc?

A.

Alegerea trebuie sa tina seama de anumiti factori deoarece unele solutii contraceptive sunt contraindicate sau nerecomandate in cazul anumitor probleme de sanatate. Tocmai de aceea este idicat sa iei o astfel de decizie impreuna cu doctorul tau, dupa efectuarea unor analize.

Q?

Sunt normale petele albe pe lenjeria intima?

A.

Atata timp cat raman incolore si albicioase, sunt fara importanta patologica reprezentand o secretie vaginala obisnuita. Interventia ginecologului devine obligatorie daca petele isi schimba culoarea, au miros, secretia produce mancarimi sau este foarte abundenta.

Q?

Cum stiu daca fluxul menstrual este normal?

A.

Cantitatea de sange pierduta in timpul menstruatiei este variabila de la luna la luna. Un flux menstrual marit se poate identifica prin urmatoarele semne: necesitatea de a schimba protectia de mai multe ori pe ora, timp de mai multe ore consecutiv, nevoia de a folosi protectie dubla pentru a controla fluxul menstrual, menstruatie care dureaza mai mult de sapte zile, durere constanta in etajul abdominal inferior, in timpul ciclului, oboseala, extenuare sau dificultati in a respira.

Q?

Cand este necesar consultul ginecologic?

A.

Orice persoana de sex feminin trebuie sa consulte medicul ginecolog pentru o examinare pelvina si un test papanicolau imediat dupa ce isi incepe viata sexuala sau dupa varsta de 18 ani. Aceste investigatii se vor face o data pe an, in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 21-29 de ani, iar de la 30-64 de ani o data la doi ani.

Q?

Cum actioneaza anticonceptionalele?

A.

De obicei contin doi hormoni, asemanatori cu cei naturali, estrogen si progesteron. Prin administrarea lor, organismul este “pacalit” inhiband ovulatia, iar pe de alta parte mucusul din colul uterin isi schimba proprietatile, defavorizand penetrarea spermatozoizilor. Se mai presupune ca este blocata si implantarea in uter a ovulului , daca a fost fecundat.

Q?

Odata cu adminstrarea “pilulei” contraceptive, sunt necesare si alte masuri de prevenire a sarcinii?

A.

Teoretic, pilulele anticonceptionale sunt eficiente daca sunt administrate chiar din prima zi a ciclului menstrual, dar mai sigur se considera ca eficienta lor incepe dupa 7 zile de la administrare, perioada in care femeia poate fi fertila. In aceasta perioada sunt necesare si alte metode de contraceptie.

Q?

Dupa intreruperea anticonceptionalelor, pot face imediat copii?

A.

Unele femei au ciclu chiar imediat dupa intreruperea anticonceptionalelor si pot fi fertile, dar in majoritatea cazurilor ciclul menstrual se regleaza dupa 6-12 luni de la intreruperea contraceptivelor orale. Datorita posibilelor riscuri, se recomanda ca sarcina dupa intreruperea anticonceptionalelor sa fie mentinuta daca apare dupa minimum 3 cicluri normale.

Q?

Anticonceptionalele afecteaza pentru viitor fertilitatea?

A.

Multe femei au o perioada de infertilitate dupa intreruperea anticonceptionalelor, si acest lucru trebuie luat in calcul atunci cand optati pentru contraceptie hormonala, mai ales ca debutul contraceptiei hormonale este la o varsta cand inca nu a aparut nici o sarcina. In medie, perioada de infertilitate dureaza doua- trei luni dupa intreruperea pilulelor anticonceptionale, dar in functie de preparatul utilizat si organism, infertilitatea se poate prelungi pana la 6-12 luni, cu sau fara prezenta ciclului menstrual.

Q?

De ce nu se dau anticonceptionalele fara reteta, la liber ?

A.

Aceste produse sunt medicamente, cu toate riscurile acestora, si cu numeroase efecte secundare.
De aceea, recomandarea lor se face doar de catre medic, care trebuie sa ia in calcul toate riscurile posibile la persoana careia prescrie aceste medicamente.

Q?

Pot ramane insarcinata daca iau anticonceptionale corect?

A.

Da, exista riscul mic de sarcina chiar daca anticonceptionalele se iau corect. De aceea se recomanda ca la absenta a doua cicluri menstruale sa faceti un test de sarcina.
Cunosc multe persoane care iau anticonceptionale fara nici un efect secundar. Anticonceptionalele sunt medicamente, si ca orice medicament au riscuri secundare uneori extrem de grave, ale reprezentand un tratament nenatural pentru organism. Aceste efecte nu apar la toate femeile, ci la 10-30% dintre ele, in functie de factori care tin de tipul de anticonceptional folosit, de organismul femeii, de caracteristicile genetice si de obiceiuri (ca de exemplu fumat).

Q?

Mituri depre anticonceptionale

A.

– Femeile care iau contraceptive au risc mai mic de sarcina extrauterina;- este corect, dar oricum sarcina extrauterina este foarte rara.
– Anticonceptionalele scad riscul de aparitie de chisturi noncanceroase sau noduli la san; – este corect ,dar creste riscul de cancer la san
– Anticonceptionalele reduc riscul de afectiuni pelnive, daca se foloseste si prezervativul pentru a nu lua boli virale; – chiar si simpla folosire a prezervativului protejeaza de transmiterea de boli sexuale.
– Utilizarea anticonceptionalelor poate uneori sa scada incidenta durerilor menstruale si ameliorarea in unele cazuri a sindromului premenstrual;- acest efect este foarte rar, si oricum nu se pot lua anticonceptionale care au atatea efecte secundare, pentru ca sa avem -poate- mai putine dureri; pentru durere se iau antialgice nu anticonceptionale.
– Utilizarea anticonceptionalelor reduce perioada menstruatiei;- este posibil, dar daca natura a stabilit de mii de ani o anumita perioada de menstruatie, probabil ca are o ratiune, iar aceasta ratiune este schimbarea mucoasei uterine la fiecare luna, este ceva normal, fiziologic, si orice tulburare a fiziologicului poate fi urmata de efecte severe.