Importanța efectuării testului Babeș Papanicolau

Testul Babeș Papanicolau permite depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente, dar poate identifica și anumite stări precanceroase.
Este o metodă foarte sensibilă, cu rezultate fals negative sub 10%, fiind extrem de eficientă în depistarea cancerului de col uterin. Totodată este o procedură nedureroasă, simplă, care produce un disconfort minor, dar care poate salva vieți.
Cancerul de col uterin este o boală gravă, care poate fi tratată dacă este descoperită în stadii incipiente, de aceea efectuarea testului Babeș Papanicolau este foarte importantă și nu trebuie neglijată de nicio femeie care a început viață sexuală.

Cum se efectuează

Secreția vaginala normală conține celule eliminate de la nivelul colului uterin și al uterului. Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog cu ajutorul unei periuțe special concepute.
Celulele sunt ulterior întinse pe o lamă de sticlă și trimise la laborator, unde sunt examinate la microscop, pentru a se decela eventuale modificări.
Este indicat ca examinarea să fie făcută după șapte zile de la menstruație, pentru că orice resturi de sânge alterează rezultatele.
Totodată, cu o zi înainte de investigație, persoana în cauză nu trebuie să întrețină raporturi sexuale și nici să facă dușuri vaginale, să utilizeze geluri, lubrifianți, contraceptive locale, tampoane interne, întrucât acestea pot ascunde existența celulelor anormale. În momentul examinării este bine că vezica urinară să fie goală.

Cauzele cancerului de col uterin

Cel mai important factor al cancerului de col uterin este virusul HPV (Human Papilloma Virus). Acesta poate fi transmis în timpul actului sexual. Orice femeie sau bărbat care are contact genital cu o persoană infectată poate contacta virusul HPV.
Printre factorii incriminați în transmiterea infecției cu HPV sunt începerea timpurie a vieții sexuale și schimbarea frecvență a numărului de parteneri.

Cui i se recomandă testarea

Testul este indicat tuturor femeilor de peste 21 de ani, deși sunt studii care indică necesitatea testării la toate tinerele de peste 18 ani, care au o viață sexuală activă.
După trei examinări citologice consecutive anuale normale, examinările se pot efectua la un interval de 2-3 ani pentru femeile între 18-49 ani.
Femeilor peste 50 de ani li se recomanda testarea anuală. În cazul celor cu vârste de peste 70 de ani nu mai necesară continuarea screeningului dacă ultimele două testări Babeș Papanicolau au avut un rezultat normal.

Despre testul Babeș Papanicolau

Testul a fost inventat în anul 1927 de medicul român Aurel Babeș, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din București și nepotul lui Victor Babeș, părintele bacteriologiei.
Acesta a precizat importanță examinării celulelor de la nivelul colului uterin în diagnosticul cancerului genital și tot el a efectuat primul test al acestor celule.
Cu toate acestea, în anul 1928 medicul grec Georgios Papanikolaou a îmbunătățit testul. Abia în anul 1943 testul a început să fie utilizat cu succes în medicină.

sursa: www.sfatulmedicului.ro

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.