Aplicațiile terapiei vampir în sfera genitală

Tratamentul cu plasmă îmbogățită cu trombocite (platelet-rich plasma, PRP), cunoscută ca și terapia vampir pentru publicul larg, este o modalitate non-invazivă, simplă și accesibilă de regenerare a numeroase tipuri de țesuturi, cu rezultate dovedite de-a lungul timpului.

Dacă este să ne referim la sfera genitală, studii recente au demonstrat numeroase aplicații ale PRP ca și tratament inovator al afecțiunilor degenerative, uro-ginecologice, ori de natură estetică (1, 2).

În cele ce urmează, vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări ale pacientelor referitoare la aplicațiile terapiei PRP în sfera ginecologică.

Ce este terapia PRP și pe ce fundamente își bazează efectele terapeutice?

Terapia PRP se bazează pe o tehnologie inovatoare care presupune centrifugarea unei cantități foarte mici din propriul sânge al pacientului, eliminarea globulelor roșii (hematii) din sânge și obținerea unui derivat plasmatic foarte bogat în factori de creștere, care stimulează procesele de regenerare locale (3).

Teoria care stă la baza acestui proces derivă din capacitatea naturală a organismului uman de a-și mobiliza trombocitele (plachetele sangvine) la locul injuriei tisulare cu scopul de a promova vindecarea pe plan local.

Deși efectele biologice ale PRP sunt numeroase, studiile au demonstrat eficacitatea terapiei în ceea ce privește promovarea vindecării tisulare prin stimularea următoarelor procese: inducerea rezoluției necrozei tisulare, chemotaxie, regenerare celulară, activare, proliferare și migrare celulara, sinteza și remodelare de matrice extracelulară, angiogeneză și epitelizare (4).

Cum se efectuează tratamentul PRP?

În esență, tratamentul PRP se rezumă la 3 etape esențiale: recoltarea de sânge de la pacient, prepararea produsului și injectarea sa în zona cu probleme.

În ceea ce privește prima etapă, cantitatea de sânge recoltată este foarte mică și variază în funcție de magnitudinea leziunii, ea putând fi cuprinsă între 5 și 15 ml.

Cea de-a doua etapă se bazează pe o tehnologie inovatoare, care permite nu numai simpla centrifugare a sângelui, ci și îmbogățirea acestuia cu diverși compuși care cresc efectul terapeutic. Din acest punct de vedere, există numeroase variante ale preparatelor PRP, care sunt recomandate de medic în funcție de patologia vizată.

Într-un final, administrarea preparatului se face după o minimă anestezie locală în zona vizată, efectele adverse locale fiind minore (ex: ușoară roșeață și edem local) și de scurtă durată.

Numărul ședințelor terapeutice, precum și periodicitatea lor, sunt stabilite în urma indicațiilor medicului ginecolog.

Care sunt indicațiile terapiei PRP în sfera ginecologică?

Fiecare etapă a vieții unei femei își pune amprenta asupra sănătății genitale. Fie că vorbim despre defecte congenitale, modificări generate de sarcină, traumatisme apărute la naștere sau alterări ale structurilor pelvine apărute odată cu instalarea menopauzei sau datorate îmbătrânirii, toate acestea determină probleme pe plan fizic, sexual și psihologic.

Femeia modernă este conștientă de schimbările corpului său și își asumă responsabilitatea de a-și păstra starea de sănătate. Chiar și o mică alterare apărută la nivelul tractului uro-genital, poate avea consecințe serioase asupra calității vieții persoanei în cauză.

Drept urmare, tehnologia din zilele noastre ne permite să oferim pacientelor opțiuni de rezolvare ale problemelor de sănătate, iar terapia PRP este soluția eficientă și non-invazivă pentru multe dintre afecțiunile genitale.

Printre indicațiile terapiei PRP în sfera ginecologică se numără (5):

  • cicatrici vulvare vicioase sau dureroase post naștere naturală;
  • cicatrice abdominală după intervenții chirurgicale (operație cezariană, laparoscopie, chirurgie deschisă);
  • vergeturi;
  • uscăciune (atrofie) vaginală;
  • laxitate labială;
  • laxitate vulvo-vaginală;
  • disfuncțiile sexuale (ex: lipsa excitării, lipsa orgasmului, libidou scăzut);
  • modificări vulvo-vaginale determinate de menopauză și perimenopauză;
  • incontinență urinară;
  • prolaps genital;
  • fistule genitale;
  • infecții vulvo-vaginale cronice;
  • cervicite;
  • iritații cronice vulvo-vaginale;
  • lichen scleros;
  • post chirurgie reconstructivă pentru cancer vulvar;
  • chirurgie reproductivă;
  • endometru refractar în vederea pregătiri pentru tehnici de reproducere asistată;
  • reconstrucție mamară;

 

Care sunt efectele concrete ale terapiei PRP pentru afecțiunile ginecologice?

Medicina bazată pe dovezi este noua paradigmă a oricărui act medical, astfel încât merită să explicăm fiecărei paciente beneficiile unui tratament având în spate rezultatele unor studii riguroase, alegerea unei abordări terapeutice potrivite fiind apanajul pacientei.

Astfel că ne vom concentra asupra efectelor PRP, dovedite prin studii clinice, pe cele mai frecvente patologii uro-ginecologice întâlnite în practica medicală.

Efectele PRP asupra leziunilor cutanate vulvare și post operație cezariană

Datorită abilității preparatelor PRP de a promova angiogeneza (formarea de vase noi) și vindecarea tisulară, acestea sunt în mod curent utilizate în dermatologie pentru tratamentul ulcerelor, cicatricilor sau alopeciei (6). În ceea ce privește efectele dovedite ale PRP asupra leziunilor cutanate vulvare și post operație cezariană, se remarcă o serie de studii.

Primul dintre acestea, realizat de Tehranian și colegii săi (7), a evaluat eficiența terapiei PRP la pacientele cu factori de risc importanți pentru vindecare și cicatrizare vicioasă a plăgii post operație cezariană (obezitate, diabet, sarcină gemelară, utilizarea de corticosteroizi și anemia în sarcină) și a demonstrat că PRP a determinat o reducere semnificativă a inflamației locale (roșeață, edem, durere), numărului de hematoame sau seroame apărute comparativ cu grupul de control, concluzionând că această tehnică a promovat o vindecare rapidă și eficientă a plăgii post cezariană.

Alte două studii importante au demonstrat că PRP aplicată concomitent sau după intervențiile la nivel vulvar, a fost asociată cu o reducere semnificativă a durerii locale, respectiv cu o vindecare superioară a plagii comparativ cu grupurile de control (8, 9).

Efectele PRP asupra disfuncțiilor sexuale și laxității vulvo-vaginale

Există numeroase dovezi care sugerează că trombocitele (plachetele sangvine) eliberează peste 35 de tipuri de factori de creștere care promovează vindecarea și regenerarea tisulară, iar acest aspect a fost utilizat în ginecologia estetică pentru a crea tratamente destinate rejuvenării vaginale (10, 11).

Terapia O-shot este o tehnică revoluționară care presupune injectarea preparatelor PRP in mucoasa vaginală cu scopul de a activa regenerarea tisulară și a crește excitarea sexuală. Studiile clinice au demonstrat că efectul se obține rapid și constă în orgasme mai puternice, scăderea dispareuniei și o îmbunătățire a lubrefierii vaginale (12, 13).

Pe de altă parte, efectele dovedite ale injectării preparatelor PRP in mucoasa vaginală precum creșterea vascularizației și a troficității mucoasei vaginale au condus la aplicarea acestora la nivel vaginal în scopul rejuvenării locale, mai ales în contextul tranziției menopauzale sau instalării menopauzei (14).

Într-un studiu recent, Kim și colegii săi au utilizat tehnica PRP ca metodă de rejuvenare vaginală și au demonstrat că aplicarea preparatelor PRP la pacientele cu atrofie vaginală a condus la o ameliorare semnificativă a simptomelor specifice, precum și la o restaurare aspectului regiunii vulvare, cu rezultate cosmetice deosebite pentru paciente (15).

Efectele PRP asupra incontinenței urinare și prolapsului genital

 

Numeroase paciente se confruntă cu incontinența urinară și/sau prolaps genital în contextul înaintării în vârstă și a nașterilor multiple pe cale naturală. De asemenea, este cunoscut faptul că tehnicile curente de tratament ale acestor afecțiuni sunt soldate cu recurența simptomatologiei la intervale variabile de timp după proceduri, astfel că sunt necesare mai multe intervenții de-a lungul vieții unei paciente.

 

În acest context, se impune adoptarea unor tehnici non-invazive, care să se adreseze mecanismului fizio-patologic de fond al incontinenței urinare și prolapsului genital, iar administrarea preparatelor PRP special concepute, cu sau fără asocierea de terapie laser CO2, reprezintă o alternativă sigură și eficientă la abordarea clasică a acestor patologii.

 

Un preparat special de PRP, conceput pentru tratamentul prolapsului genital și a incontinenței urinare este un mix de trombocite, leucocite, citokine și celule stem care stimulează proliferarea și migrarea fibroblaștilor, având efect rapid asupra remodelării țesutului conjunctiv de suport (16).

Într-un studiu observațional, Gorlero și colegii au asociat un preparat PRP cu proceduri chirurgicale specifice pentru pacientele cu prolaps genital de grad II sau mai mare cu eșec al procedurilor chirurgicale anterioare și au obținut o rată de succes de 80%, cu o ameliorare semnificativă a simptomatologiei specifice (16).

 

Alte două studii au demonstrat că PRP conduce la o refacere structurală și funcțională a ligamentelor pelvine, respectiv la o restructurare a ligamentului pubo-uretral, ceea ce susține aplicarea PRP ca metodă alternativă de tratament ale afecțiunilor menționate (17, 18).

Efectele PRP asupra ectopiei cervicale și lichenului scleros

Nu în ultimul rând, PRP poate fi utilizat cu succes pentru tratamentul ectopiei cervicale, cu o rată de succes dovedită a fi de aproximativ 93.7%, efecte secundare minime și un timp de recuperare mult redus față de terapiile standard (19).

Aplicarea PRP în cazurile de lichen scleros rezistent la corticoterapie a condus la o ameliorare semnificativă a dimensiunilor leziunilor și a simptomatologiei specifice (prurit, dispareunie, sângerare genitală) până la o dispariție completă a acestora, așa cum este demonstrat într-un studiu recent (20), ceea ce constituie un argument suplimentar pentru utilizarea acestei terapii.

Care este tipologia femeii căreia i se adresează terapia PRP?

Majoritatea femeilor pot beneficia de pe urma terapiei PRP întrucât aparatul genital suferă modificări odată cu trecerea timpului, fie din cauza nașterii, fie ca urmare a procesului de îmbătrânire.

La clinica noastră oferim o varietate de tratamente inovatoare ale celor mai frecvente afecțiuni ginecologice, iar PRP este doar una dintre ele. Așadar, femeia timpurilor noastre, care dorește atât un rezultat funcțional, cât și unul estetic superior, poate beneficia de pe urma terapiei PRP.

Kit-urile utilizate de noi sunt special concepute și adaptate pentru afecțiuni din sfera ginecologică precum leziuni vulvo-vaginale, cicatrici vicioase, laxitate vaginală, disfuncții sexuale, prolaps genital și incontinență urinară, permițând un plan terapeutic individualizat pentru fiecare pacientă în parte.

Efectele secundare sunt minime și de scurtă durată, iar rezultatele estetice și funcționale sunt percepute rapid de către pacientă. De la o ameliorare a simptomatologiei precum prurit și uscăciune vaginală, durere vulvo-vaginală, pierdere de urină sau presiune pelvină și mergând până la îmbunătățirea stimei de sine, a vieții sexuale și a aspectului estetic al regiunii vulvare, toate acestea pot fi obținute în urma terapiei PRP.

Serviciile noastre se remarcă prin inovație, profesionalism, experiență și grija pentru toate nevoile pacientei. Susținem prevenția, educația și utilizarea celor mai noi tehnologii pentru a oferi tuturor pacientelor o experiență medicală superioară, cu rezultate concrete și vizibile.

Bibliografie:

  1. Cohen PR, Riahi RR. Platelet-Rich Plasma and Genital Rejuvenation. Skinmed. 2019;17(4):272-4.
  2. Prodromidou A, Zacharakis D, Athanasiou S, Protopapas A, Michala L, Kathopoulis N, et al. The Emerging Role on the Use of Platelet-Rich Plasma Products in the Management of Urogynaecological Disorders. Surg Innov. 2021:15533506211014848.
  3. Alves R, Grimalt R. A Review of Platelet-Rich Plasma: History, Biology, Mechanism of Action, and Classification. Skin Appendage Disord. 2018;4(1):18-24.
  4. Sundman EA, Cole BJ, Karas V, Della Valle C, Tetreault MW, Mohammed HO, et al. The anti-inflammatory and matrix restorative mechanisms of platelet-rich plasma in osteoarthritis. The American journal of sports medicine. 2014;42(1):35-41.
  5. Dawood AS, Salem HA. Current clinical applications of platelet-rich plasma in various gynecological disorders: An appraisal of theory and practice. Clin Exp Reprod Med. 2018;45(2):67-74.
  6. Emer J. Platelet-Rich Plasma (PRP): Current Applications in Dermatology. Skin Therapy Lett. 2019;24(5):1-6.
  7. Tehranian A, Esfehani-Mehr B, Pirjani R, Rezaei N, Heidary SS, Sepidarkish M. Application of autologous platelet-rich plasma (PRP) on wound healing after caesarean section in high-risk patients. Iranian Red Crescent Medical Journal. 2016;18(7).
  8. Fanning J, Murrain L, Flora R, Hutchings T, Johnson JM, Fenton BW. Phase I/II prospective trial of autologous platelet tissue graft in gynecologic surgery. Journal of Minimally Invasive Gynecology. 2007;14(5):633-7.
  9. Behnia-Willison F, Pour NR, Mohamadi B, Willison N, Rock M, Holten IW, et al. Use of Platelet-rich Plasma for Vulvovaginal Autoimmune Conditions Like Lichen Sclerosus. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2016;4(11):e1124.
  10. Kobayashi E, Flückiger L, Fujioka-Kobayashi M, Sawada K, Sculean A, Schaller B, et al. Comparative release of growth factors from PRP, PRF, and advanced-PRF. Clin Oral Investig. 2016;20(9):2353-60.
  11. Qiao J, An N, Ouyang X. Quantification of growth factors in different platelet concentrates. Platelets. 2017;28(8):774-8.
  12. Jain A, Bedi RK, Mittal K. Platelet-rich plasma therapy: a novel application in regenerative medicine. Asian journal of transfusion science. 2015;9(2):113.
  13. Runels C, Melnick H, Debourbon E, Roy L. A pilot study of the effect of localized injections of autologous platelet rich plasma (PRP) for the treatment of female sexual dysfunction. J Women’s Health Care. 2014;3(169):2167-0420.10001.
  14. Hersant B, SidAhmed-Mezi M, Belkacemi Y, Darmon F, Bastuji-Garin S, Werkoff G, et al. Efficacy of injecting platelet concentrate combined with hyaluronic acid for the treatment of vulvovaginal atrophy in postmenopausal women with history of breast cancer: a phase 2 pilot study. Menopause. 2018;25(10):1124-30.
  15. Kim SH, Park ES, Kim TH. Rejuvenation using platelet-rich plasma and lipofilling for vaginal atrophy and lichen sclerosus. Journal of menopausal medicine. 2017;23(1):63-8.
  16. Gorlero F, Glorio M, Lorenzi P, Bruno-Franco M, Mazzei C. New approach in vaginal prolapse repair: mini-invasive surgery associated with application of platelet-rich fibrin. International urogynecology journal. 2012;23(6):715-22.
  17. Chrysanthopoulou E, Pergialiotis V, Perrea D, Κourkoulis S, Verikokos C, Doumouchtsis S. Platelet rich plasma as a minimally invasive approach to uterine prolapse. Medical hypotheses. 2017;104:97-100.
  18. Nikolopoulos KI, Pergialiotis V, Perrea D, Doumouchtsis SK. Restoration of the pubourethral ligament with platelet rich plasma for the treatment of stress urinary incontinence. Medical hypotheses. 2016;90:29-31.
  19. Hua X, Zeng Y, Zhang R, Wang H, Diao J, Zhang P. Using platelet-rich plasma for the treatment of symptomatic cervical ectopy. International Journal of Gynecology & Obstetrics. 2012;119(1):26-9.
  20. Behnia-Willison F, Pour NR, Mohamadi B, Willison N, Rock M, Holten IW, et al. Use of platelet-rich plasma for vulvovaginal autoimmune conditions like lichen sclerosus. Plastic and Reconstructive Surgery Global Open. 2016;4(11).

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.