Nașterea naturală este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fără complicații aduc bebeluși pe lume. Conform studiilor, aproximativ 2/3 dintre femeile de pe glob pot naște pe această cale fără complicații, în tip ce restul de 1/3 pot avea complicații care le împiedică să nască natural.
Acestea sunt încurajate să aleagă nașterea prin cezariană, iar procedura este recomandată atât pentru siguranța lor, cât şi pentru a bebelușilor.
Așadar, statisticile ne spun ca majoritatea femeilor pot naște natural şi pot participa la minunea de a aduce pe lume pruncul care le-a crescut în pântec timp de nouă luni. În acest articol ne-am propus să te pregătim cu toate informațiile de care ai nevoie dacă ai ales să naști natural.
În timpul sarcinii organismul femeii suferă modificări hormonale, creșterea greutății și schimbarea centrului de greutate. Hormonii de sarcină, în special relaxina spre sfârșitul sarcinii, fac ca ligamentele corpului să fie mai laxe sau mai puțin stabile. Acest lucru este necesar pentru ca pelvisul să se lărgească pentru a face loc fătului în curs de dezvoltare dar, înseamnă că articulațiile pot deveni dezechilibrate și mai mobile decât ar fi de obicei. Simfiza pubiană este articulația care unește cele două oase pubiene prin intermediul unor ligamente. În timpul sarcinii aceste ligamente se pot relaxa excesiv, iar din cauza creșterii greutății se produc modificări a centrului de greutate. Corpul fiind suprasolicitat asimetric face eforturi mari să-şi mențină poziția verticală, astfel cauzând un disconfort mamei, limitându-i mișcările, disconfort care mai este cunoscut și ca durerea centurii pelviene. Noi îți propunem Metoda NEURAC – care include o serie de exerciții, scopul acestora fiind de a crește forța, stabilitatea și controlul mișcării.
Este o metodă de tratament care printr-un grad mare de stimulare neuromusculară urmărește restabilirea tiparelor funcționale de mișcare.
Tratamentul determină mușchii să lucreze împreună și este focalizat pe cauza problemei – nu doar pe simptome.
Testele funcționale identifică dezechilibrele musculare, disfuncțiile musculare și interacțiunile slăbite dintre mușchi.
Metoda NEURAC face posibilă executarea exercițiilor fără să provoace niciun fel de durere. Acest lucru este posibil datorită echipamentului Redcord de asistare terapeutică prin corzi elastice și menținerea corpului în stare de imponderabilitate (ca și cum ar pluti într-o piscină) ceea ce permite să te concentrezi asupra fiecărui tip de mișcare în parte, fără să mai intervină durerea sau tendința de compensare musculară.
O altă consecință a instabilității bazinului și laxității ligamentelor este dislocarea coxală care la rândul ei provoacă contracturi musculare și dureri la nivelul coloanei lombare, Aceste modificări forțează mușchii și articulațiile din tot corpul, de unde și durerile de spate, de gât și de cap acuzate de multe gravide.
Terapia YUMEIHO este o metodă concepută pentru a fi aplicată atât pentru a preveni sau ameliora suferințelor deja prezente cât și pentru a trata sau diminua cauzele tulburărilor funcționale. Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv, constau în: tehnici de manipulare osteo-articulare și gimnastică mio-articulară pasivă; procedee de puncto-terapie (în principiu similare celor utilizate în presopunctură și reflexoterapie); tehnici și procedee speciale de masaj; elemente de stretching (întinderi, elongații); metode de corectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului și staticii; exerciții de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor.
Prin terapie manuală se poate micșora tensiunea musculaturii spatelui, îmbunătăți postura și alinierea corpului pentru dezvoltarea armonioasă a fătului și o sarcină mai confortabilă, precum și facilitarea unui travaliu și a unei nașteri mai ușoare.
Recomandăm terapia manuală pentru:
- perioada pre și postnatală,
- durerea în zona pelvisului în timpul sarcinii
- sindromul premenstrual,
- posturile greșite ale corpului,
- contracturile musculare,
- durerile de spate,
- migrenele,
- tulburările asociate stresului: tensiunile neurovegetative, insomnia, anxietatea, sau oboseala cronică.
Masajul pentru gravide face sarcina mai ușoară. Odată cu avansarea sarcinii și cu dezvoltarea fătului, uterul ajunge până la finalul perioadei prenatale cel mai mare organ din corpul gravidei, volumul acestuia crescând cu rapiditate de-a lungul celor trei trimestre. De aceea au loc numeroase schimbări fiziologice asupra vezicii urinare, a intestinelor, stomacului, acestea fiind cu toate presate, iar coloana vertebrală trebuie să susțină greutatea din ce în ce mai mare. Astfel apare necesitatea corpului gravidei de a se adapta rapid și frecvent acestor schimbări, ceea ce conduce la o stare de oboseală și dureri la nivelul spatelui și a membrelor. Centrul de greutate se modifică iar spatele este supus unui efort suplimentar în deosebi în regiunea lombară, stresul din zona gâtului și a umerilor mărindu-se. Starea de graviditate duce la întinderea și relaxarea ligamentelor, scăzând astfel stabilitatea în zona pelviană, iar schimbările de postură fac ca pelvisul să fie împins înspre anterior, ceea ce amplifică efortul pus pe zona lombară a coloanei vertebrale.
Masajul prenatal face ca amplitudinea acestor disconforturi specifice sarcinii să scadă iar starea fizică și emoțională se îmbunătățesc rapid.
Beneficii ale masajului prenatal:
- Combate starea de oboseală
- Reduce durerile de la nivelul spatelui, gâtului și picioarelor
- Reduce retenția de apă (mâini și picioare)
- Îmbunătățește tonusul musculaturii abdominale
- Menține elasticitatea pielii și reduce riscul apariției vergeturilor sau atenuează aspectul celor existente
- Îmbunătățește circulația sanguină
- Relaxează gravida și îmbunătățește starea ei generală, scăzând nivelul de noradrenalină, hormonul responsabil cu stresul și crescând nivelul de dopamină și serotonină, hormoni responsabili cu starea de bine
- Acționează favorabil asupra dezvoltării fătului deoarece crește aportul de substanțe nutritive și oxigen la nivel celular atât pentru acesta cât și pentru mamă
- Diminuează durerile din timpul travaliului, pregătind musculatura pentru naștere
- Îmbunătățește calitatea somnului
- Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale (în cazul în care aceasta este prea crescută)
În procedurile de masaj pentru gravide nu acționăm direct asupra copilului și nu facem mișcări în zona burții. Folosim tehnici speciale și le aplicăm individualizat în funcție de fiecare gravidă. Tehnicile de masaj sunt blânde. Poziția graviduței este una confortabilă: culcat pe o parte. Pentru acest tip de masaj folosim doar ulei natural de cocos.
În ciuda implicațiilor fiziologice specifice, sarcina chiar este o perioadă de care te poți bucura din plin. Noi te putem ajuta. Te invităm să îți faci o programare la numărul de telefon: 0729863446