Citirea testului Papanicolau in laborator il poate clasifica intr-una din urmatoarele variante de rezultat:
• Test Papanicolau normal. Nu este necesara alta investigatie pana la urmatorul test Papanicolau anual.
• Test Papanicolau neconcludent, la limita, sau ASC-US*. In termeni simpli, aceasta insemna ca celulele nu sunt cu certitudine anormale, dar nici nu arata perfect normal. In acest caz este necesara efectuarea suplimentara a unui test HPV, pentru a vedea daca este prezent virusul HPV cu risc crescut. Daca este asa, va fi recomandata de regula o colposcopie, pentru examinarea colului uterin si excluderea unor celule precanceroase care trebuiesc extirpate. La fetele sub 20 ani, testarea HPV nu este recomandata in aceasta situatie a testului Papanicolau. Pentru mai multe explicatii, click aici.
• Test Papanicolau anormal. In acest caz, medicul va efectua o colposcopie, pentru a examina colul uterin si a determina daca sunt prezente celule precanceroase care trebuiesc extirpate. In acelasi timp poate fi de asemeni efectuata o biopsie – in care se recolteaza o portiune de tesut care va fi analizat in laborator.
Daca rezultatul testului Papanicolau este anormal, aceasta poate semnala o modificare la nivelul celulelor colului uterin, cum ar fi:
– inflamaţia (iritaţia): aceasta se poate datora unei infecţii a colului uterin, infecţiei cu papilomavirus (HPV), virusului herpetic (HSV II), trichomonas vaginalis, chlamydia, unei – micoze vaginale, gonoreei sau altor infecţii
– displazia cervicala (displazia de col uterin)
– carcinomul in situ al colului uterin
– cancerul de col uterin (cancerul cervical)
In cazul unui test Papanicolau anormal, testul trebuie repetat la 4-6 luni timp de 2 ani, până la obţinerea a 3 teste normale consecutive. Abia dupa aceea se poate trece la testarea de rutină periodică.
Dacă testul Papanicolau este anormal datorită unei infecţii, aceasta trebuie tratată, iar testul trebuie repetat la 2-3 luni, pentru a nu fi fost omis un cancerul de col uterin mascat de infecţie.
Analiza testului Papanicolau şi rezultatele sale se bazează pe un sistem terminologic medical denumit sistemul Bethesda. Sistemul a fost creat în Bethesda, Maryland, SUA, ca un sistem unic de raportare al testului Papanicolau, astfel diminuând confuziile atât în rândul laboratoarelor de analiză, al medicilor, cât şi al pacientelor.
In raportul (rezultatul) testului Papanicolau sunt menţionate următoarele informaţii:
– datele de identificare ale pacientei
– datele de identificare ale medicului
– numele probei recoltate
– data ultimei menstruaţii a pacientei
– descrierea ciclului menstrual al pacientei
– antecedentele medicale şi ginecologice ale pacientei
– numărul de lame trimise la laborator
– descrierea probei – dacă proba este satisfăcătoare pentru interpretare
– diagnosticul final
– recomandări pentru viitor
Dacă ai avut în trecut un test Papanicolau anormal, este important să semnalezi acest lucru medicului înainte de a efectua testul Papanicolau prezent. Pentru laborator este important să ştie ce probleme ai avut în trecut şi ce tratamente ai urmat.
In cazul unui test Papanicolau anormal există următoarele opţiuni de tratament:
– colposcopia
– criocauterizarea
– electrocauterizarea sau excizia cu ansa (LEEP, LLETZ)
– excizia laser
– conizaţia
Noile tehnologii pentru efectuarea şi interpretarea testului Papanicolau sunt:
– analiza automată asistată de calculator
– citologia în mediu lichid
*ASC-US – celule scuamoase atipice cu semnificatie nedeterminata
Sursa: ginecologie.ro