Monitorizarea sarcinii

Sarcina sau graviditatea este o stare fiziologica, normala, care trebuie perceputa ca atare de catre gravida, dar care trebuie urmarita cu atentie de catre medicul obstetrician.
Fara o monitorizare atenta, sarcina se poate complica, punand in pericol viata mamei sau a fatului (5 -20% din cazuri).

Ingrijirea prenatala este un concept aparut relativ recent in medicina, in prima decada a secolului XX. Inainte de secolul XX gravida vizita medicul pentru confirmarea sarcinii, fara a mai face alte consulturi pana la momentul nasterii.

Unul din obiectivele principale ale consultului prenatal este identificarea sarcinilor cu risc.

In plus, pe parcursul sarcinii gravida va discuta in permanenta cu medicul obstetrician pentru a intelege schimbarile prin care trece organismul ei (un studiu recent arata ca gravidele anxioase dau nastere frecvent unor nou nascuti cu scor Apgar mai scazut la nastere).

Ideal este ca o femeie care isi planifica o sarcina sa efectueze o evaluare medicala inainte de a ramane gravida pentru efectuarea analizelor de rutina, pentru a se informa cu privire la administrarea de vitamine (Acid folic cu trei luni inainte de sarcina) si asumarea unui mod de viata sanatos (renuntarea la fumat, alcool etc.).

Prima consultatie prenatala

Esentiala pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama sau fatul este consultatia in care se diagnosticheaza sarcina.

Aceasta cuprinde anamneza, furnizarea datelor personale ale gravidei si ale partenerului, date privind antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice si antecedente personale patologice.

Consultatia cuprinde de asemenea, un examen obstetrical si un examen clinic general cu masurarea greutatii, a inaltimii, a tensiunii arteriale si a pulsului.

Investigatiile paraclinice recomandate in general dupa primul consult curpind:
– aflarea grupului sangvin si a Rh-ului (atat al gravidei cat si al partenerului),
– hemograma cu formula leucocitara,
– glicemia,
– sumarul de urina,
– urocultura,
– antigenul HBS,
– testul HIV,
– testul VDRL,
– testul Torch (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpex simplex),
– examenul citologic Babes Papanicolau,
– examenul secretiei vaginale,
– examenul genetic al ambilor parteneri.

Primul consult presupune si un examen ecografic pentru confirmarea sarcinii, dar si pentru stabilirea varstei de sarcina.

Urmatoarele consultatii prenatale sunt recomandate periodic, la interval de o luna pana la saptamana 28-32 de sarcina, la interval de 2 saptamani intre saptamanile 32-36 de sarcina si saptamanal, in ultima luna (saptamanile 36-40) de sarcina.

Consultatiile din trimestrul II de sarcina

Consultatiile prenatale din trimestrul al doilea ofera informatii atat gravidei cat si medicului curant cu privire la evolutia sarcinii. De regula aceste consultatii vor cuprinde un examen clinic general, monitorizarea cresterii in greutate si a tensiunii arteriale.

Se noteaza data aparitiei primelor miscari fetale (data perceperii lor de catre gravida), intre 18-22 saptamani la primipare (gravide aflate la prima sarcina) si intre 16-20 saptamani la multipare. Se masoara inaltimea fundului uterin si a circumferintei abdominale la fiecare consult, se monitorizarea bataile cordului fetal (BCF).

Investigatii paraclinice in trimestrul doi:
– dublul test intre saptamanile 11-13 de sarcina sau
– triplu test intre saptamanile 15 -20 de sarcina.

In functie de varsta sarcinii, medicul impreuna cu pacienta, opteaza pentru Dublu sau Triplu test. Ambele sunt folosite pentru screening-ul defectelor de tub neural si a anumitor anomalii cromozomiale -Trisomia 21 (Sindromul Down) si trisomia 18.

Daca la unul din aceste teste apar modificari in sensul unui risc crescut pentru o malformatie fetala, urmatorul pas este efectuarea amniocentezei (intre saptamanile 16-20 de sarcina), pentru analiza cromozomilor fetali.

Tot in trimestrul al doilea pentru gravidele cu incompatibilitate in sistem Rh se recomanda depistarea anticorpilor anti-Rh (in saptamana 28), analiza care va fi repetata si in trimestrul al treilea.

Intre saptamanile 24-28 se va efectua testul oral de toleranta la glucoza, test folosit pentru depistarea diabetului gestational.
Intre saptamanile 20-24 de sarcina se recomanda efectuarea examenului ecografic de morfologie fetala.

Consultatiile din trimestrul III de sarcina

In cadrul consultatiilor prenatale din al treilea trimestru vor avea loc discutii despre evolutia sarcinii, monitorizarea tensiunii arteriale, cu efectuarea intre saptamanile 28-32 de sarcina a Roll-Over testului care depisteaza gravidele cu risc crescut pentru hipertensiune indusa de sarcina.

De asemenea, va fi monitorizata cresterea in greutate, aparitia edemelor la nivelul gambelor, prezenta miscarilor active fetale si se vor monitoriza bataile cordului fetal.

Controlul din trimestrul al treilea contine si pelvimetria interna (pentru aprecierea bazinului osos), examenul local pentru aprecierea starii colului uterin (scurtat, sters, deschis, aprecierea dilatatiei), stabilirea prezentatiei fetale.

Se recomanda evaluarea starii generale de sanatate prin examene paraclinice, hemograma cu formula leucocitara, glicemie, testul Vdrl, testul HIV, sumarul de urina, examenul secretiei vaginale, cultura streptococ-ului beta-hemolitic (35-37 saptamani).

In trimestrul al treile se recomanda doua examene ecografice, in saptamana 32 de sarcina si cu 1-2 saptamani inainte de nastere.

Pentru profilaxia rahitismului fetal se recomanda administrare de vitamina D2 intre saptamanile 32-36 de sarcina.
Daca este cazul, se poate recomanda si dozarea anticorpilor anti-Rh.

Pentru toate nelamuririle pe care le aveti discutati cu medicul curant si pregatiti un dosar cu analize si investigatii in sarcina.

Text: Dr. Lorena Iaut, medic specialist obstetrica/ginecologie

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.