Insuficiența cervico-istmică în sarcină. Cerclajul

Pierderea unei sarcini, indiferent de vârsta gestatională, este una dintre cele mai dureroase experiențe (din punct de vedere emoțional) pe care o poate avea cineva de-a lungul vieții.

Cu cât este mai mare însă vârsta gestationala, cu atât legătura care se rupe între mamă și copilul încă nenăscut lasă urme mai adânci.
Insuficiența cervico-istmică este una din cauzele prevenibile ale avortului de trimestru II și ale nașterii premature, iar metodele moderne de monitorizare fac ca această afecțiune să fie diagnosticată devreme în sarcină, măsurile luate fiind de cele mai multe ori eficiente. Monitorizarea atentă a sarcinii începând cu primul trimestru și o atitudine terapeutică promptă reprezintă cheia succesului în prevenirea complicațiilor date de insuficiență cervico-istmică.

Ce este colul uterin (cervix)?

Colul este porțiunea inferioară, tubulară, îngustă a uterului (face parte din uter însuși), ce pătrunde în vagin. De fapt este singura parte din uter care se poate simți cu ușurință prin palpare. În limba latină, “cervix” înseamnă gât.
În uterul negravid canalul cervical este închis și totuși permeabil pentru a putea permite evacuarea sângelui menstrual și ascensiunea spermatozoizilor. După concepție, colul este ocupat de o secreție vâscoasă ce formează o barieră de protecție pentru sarcină, această numindu-se “dop gelatinos”. În cazul unei sarcini normale, colul rămâne lung și închis până în trimestrul III, după care se poate dilată ușor, corpul pregătindu-se de travaliu.

Ce este insuficiență cervico-istmică?

Insuficiența cervico-istmică este termenul folosit pentru scurtarea colului uterin ( mai scurt de 25 mm ), dilatarea orificiului intern cervical sau a colului uterin în totalitate în sarcină, urmate de avort. De obicei se întâmplă în trimestrul II, pe măsură ce sarcină devine din ce în ce mai grea, solicitând colul uterin. În majoritatea cazurilor nu se percep contracții sau alte simptome.
Complicațiile insuficientei cervico-istmice sunt reprezentate de avort, rupere prematură de membrane sau travaliu prematur.

DIAGNOSTIC

În trecut, diagnosticul se punea după câteva sarcini pierdute după trimestrul I, fără contracții, în lipsă altor cauze aparențe. Posibilitățile mai noi de monitorizare a sarcinii, în special ecografia, au făcut că afecțiunea să fie evidențiată înainte de a se produce avortul.
Din păcate, nu este stabilit un consens clar pentru diagnosticarea insuficienței cervicale, în ciudă frecvenței relativ crescute a afecțiunii. Pierderile repetate ale sarcinilor în trimestrul II, relativ fără dureri, sau nașterea prematură fără contracții sau sângerări pun de obicei diagnosticul, însă din păcate prea târziu. De aceea este crucial ca medicul responsabil cu urmărirea sarcinii să obțină un istoric minuțios de la pacientă și să se asigure că verifică starea colului uterin începând cu trimestrul II.
Ecografia transvaginala pentru evaluarea colului poate fi efectuată de la 14-16 săptămâni de gestație, când segmentul inferior al uterului este dezvoltat și se pot evidenția fidel lungimea colului și starea orificiului intern al acestuia. O dimensiune sub 25 mm este în general considerată anormală și astfel sugestivă pentru insuficiență cervicală. De asemenea este important gradul de scurtare a colului la manevrele de creștere a presiunii intraabdominale (expir blocat), precum și diferențele între două măsurători ecografice efectuate la un anumit interval de timp.Alte modificari descrise sunt cele legate de aspectul orificiului cervical intern, anume de dilatatia acestuia (“funelling”).

Inaintea aparitiei sarcinii sunt disponibile cateva investigatii ce pot ridica suspiciunea de insuficienta cervicoistmica. Totusi, aceste teste nu sunt de rutina si se efectueaza doar la pacientele cu factori de risc majori.

CAUZE

Desi sunt postulate nenumarate teorii, se pare ca s-a ajuns la un consens, cele mai frecvente cazuri fiind datorate leziunilor vechi ale colului sau infectiei ascensionate din vagin cu inflamatie consecutiva. Leziunile vechi ale colului uterin sunt de cele mai multe ori datorate interventiilor chirurgicale la acest nivel (conizatii, electrorezectii), nasterilor sau avorturilor in trimestrul II (ruptura de col la nastere).

TRATAMENT

Odata ce diagnosticul a fost stabilit in cazul unei sarcini mai mici de 24 saptamani, se propune corectarea chirurgicala a insuficientei cervicale printr-o sutura circulara aplicata la nivelul colului uterin ce poarta denumirea de  cerclaj.

Cerclajul se aplica “in bursa” la nivelul colului uterin, pe cale vaginala, de obicei sub anestezie generala intravenoasa, timpul operator fiind de 10-15 minute. In cazuri exceptionale in care cicatrizarea vicioasa a leziunilor colului uterin cu deformarea acestuia fac imposibil abordul transvaginal, se poate tenta cerclajul transabdominal. Fiind o manevra cu invazivitate crescuta, riscurile materne si fetale sunt mult mai mari, de aceea cazurile sunt foarte atent selectionate, pentru ca beneficiile procedurii sa depaseasca riscurile. In acest caz sutura este plasata la nivelul segmentului inferior uterin, nasterea facandu-se prin operatie cezariana iar cerclajul fiind pastrat si pentru sarcinile ulterioare.

La cateva ore de la efectuarea cerclajului transvaginal pacienta poate fi externata, unii medici insa prefera ca pacienta sa stea sub observatie pana a doua zi. Se recomanda repaus fizic cateva zile dupa interventie, timp in care pot sa apara uneori mici crampe si minime sangerari. De asemenea se recomanda repausul sexual. Medicul va prescrie medicamente care vor preveni infectiile si travaliul prematur, urmand a verifica colul uterin cu regularitate pana la 37 de saptamani, dupa care firul de cerclaj poate fi scos iar nasterea poate avea loc fara riscuri pentru fat.

Exista asa-zisele cazuri de cerclaj “la cald”, anume cerclaj aplicat in cazuri in care dilatatia colului este deja importanta, avortul fiind considerat aparent inevitabil. Desi este vazut de catre unii autori drept un gest eroic, efectuat din disperare, el se dovedeste a fi util si previne avortul in 33 pana la 58% din cazuri, in functie de varsta gestationala si gradul de dilatatie cervicala.

Ce este de facut?

Cheia prevenirii complicatiilor in sarcina in general este o atenta monitorizare a sarcinii de catre personal medical special calificat. Insuficienta cervicala este o afectiune deloc rara in sarcina, consecintele ei fiind potential dramatice. Sarcina trebuie luata in evidenta cat mai devreme.  Informati-va medicul curant despre eventuale operatii suferite la nivelul colului in trecut (electrorezectii, conizatii), sarcini pierdute anterior, nasteri premature sau proceduri de cerclaj.

Asigurati-va ca medicul va verifica starea colului in trimestrul II, chiar daca nu exista factori de risc. Iar daca veti fi diagnosticata cu insuficienta cervico-istmica, nu intrati in panica. Trebuie sa stiti ca medicul dumneavoastra va face tot posibilul pentru ca sarcina sa continue pe cursul stabilit. Si amintiti-va de faptul ca in urma unui tratament corect si prompt, asociat cu respectarea indicatiilor medicului, peste 90% din cazuri vor naste la termen.

Sursa: medicover.ro

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.