ROLUL ACIDULUI HIALURONIC ÎN NAȘTERE
Nașterea, punctul culminant al sarcinii, este momentul așteptat cu nerăbdare și, în același timp, cu emoție și teamă de viitoarea mămică. Când, unde și mai ales cum sunt întrebări la ordinea zilei pe măsură ce termenul se apropie. Naștere naturală sau cezariană? Naștere naturală după operația cezariană sau a doua cezariană? Femeia de azi are posibilitatea de a opta, iar în prezent, din ce în ce mai multe femei care au născut prin cezariană doresc să nască al doilea copil natural. Lucrurile au evoluat, iar paradigma „odată cezariană, întotdeauna cezariană” a rămas de domeniul secolului trecut.
Uterul, colul uterin, vaginul au roluri esențiale în sarcină și în naștere și, de-a lungul lunilor de sarcină, trec prin numeroase transformări. Pe măsură ce momentul nașterii se apropie, aceste transformări se orientează spre a permite ieșirea fătului din uter.
Uterul adăpostește fătul, placenta, lichidul și membranele amniotice și are o capacitate impresionantă de a se destinde, fără să opună rezistență, pe măsură ce fătul crește: de la dimensiunea unei pere mici întoarse (înainte de sarcină), la mărimea unui pepene; dintr-un organ ascuns în pelvis, la un organ care atinge marginile coastelor în al treilea trimestru de sarcină.
Pe toată durata sarcinii mușchiul uterului (miometrul) este „silențios”, lipsit aparent de activitate. De fapt, există contracții, numai că acestea sunt slabe ca intensitate, puțin frecvente, localizate și nesincronizate, iar gravida de cele mai multe ori nu le percepe. Sunt mai frecvente noaptea (5-6 pe oră) și mai rare în prima parte a după-amiezii. Pe măsură ce sarcina înaintează, contracțiile devin mai frecvente și mai intense, iar în timpul travaliului se sistematizează, devin regulate, de intensitate mare, în „masă”, permițând expulzia fătului.
Colul (sau cervixul) este partea de jos a uterului, care intră în vagin, format în principal de fibre de colagen și elastină înconjurate de o matrice extracelulară care conține acid hialuronic (AH). Acesta din urmă atrage apa și transformă matricea în gel cu rolul de a „umple” spațiul dintre celule și de a le lega împreună. În acest mediu, celulele își mențin forma, iar țesutul rezistența și elasticitatea.
În timpul sarcinii, colul este închis și rigid, nedistensibil, îndeplinind rolul de barieră: izolează fătul de injuriile externe și de infecțiile care ar putea urca din vagin și care ar putea declanșa nașterea prematură. La naștere, colul se înmoaie și se dilată, transformându-se într-un inel moale și distensibil care favorizează pasajul fătului din uter în vagin. Intrarea în travaliu implică începerea dilatației colului, proces care se va coordona și sincroniza cu contracțiile uterine pentru a permite expulzia fătului.
Transformările prin care trece colul uterin poartă numele de remodelare, iar acest proces începe cu câteva săptămâni înainte de naștere, în faza de pretravaliu.
Înmuierea și destinderea colului sunt posibile prin transformările de structură pe care le suferă țesutul: fibrele de colagen se rearanjează, cele de elastină se întind și, mai ales, crește conținutul de apă al țesutului ca urmare a creșterii marcate a conținutului de acid hialuronic – până la de 10 ori – cu formarea unei soluții cu vâscozitate și elasticitate crescute, cu rol de agent de umplere („filler”) și de lubrifiere.
După naștere, moleculele de AH sunt transformate în fragmente mai mici, care semnalizează prezența leziunilor și a inflamației și inițiază procesele reparatorii specifice perioadei post partum. De altfel, rolul AH cu greutate mică în accelerarea vindecării este bine stabilit și stă la baza utilizării preparatelor de acid hialuronic în tratamentul plăgilor.
De asemenea, observații recente sugerează faptul că deficitul de acid hialuronic la nivelul colului și al vaginului poate compromite rolul de barieră pe care îl are colul și poate crește vulnerabilitatea pentru nașterea prematură indusă de infecția ascendentă, subliniind încă o dată importanța AH în desfășurarea sarcinii.
Dar ce este de fapt acidul hialuronic (AH)?
AH este un component natural al țesuturilor, pe care organismul nostru îl produce permanent, astfel încât în corp avem în orice moment circa 15 grame de AH, în special în piele (circa jumătate din cantitatea totală), în articulații și în lichidul articular, în ochi, în inimă, în cordonul ombilical, dar și în plămân, rinichi, creier, mușchi. Este interesant faptul că structura sa este identică indiferent de specie, ceea ce face ca acidul hialuronic să fie foarte bine tolerat, non toxic, non-alergenic și biocompatibil.
AH îndeplinește multiple roluri, atât roluri structurale, cât și roluri biologice. Molecula de acid hialuronic este foarte avidă de apă: 1 gram de AH poate lega până la de 1000 de ori greutatea sa în apă! Din acest motiv, AH este denumit și agentul de hidratare al naturii. Prin legarea apei, AH se transformă în gel vâscos și elastic, menținând nivelul optim de hidratare și de elasticitate a pielii, articulațiilor, a mucoaselor, inclusiv a mucoasei vaginale. În prezența acidului hialuronic, mediul din jurul celulelor este favorabil transportului de nutrienți și îndepărtării substanțelor toxice, iar țesutul se menține într-o stare bună de sănătate.
AH are numeroase efecte biologice demonstrate – inițiază, susține și accelerează vindecarea, favorizează regenerarea și repararea țesuturilor, ajută la înmulțirea și migrarea celulelor – fiind din ce în ce mai extins utilizat în medicină.
Un foarte bun exemplu:
Dispozitivul HYALO GYN® conține acid hialuronic într-o formulă unică, avansată, numită Hydeal-D®, care îmbunătățește aderența la mucoasa vaginală și permite eliberarea treptată a AH, asigurând un efect rapid, de durată și susținut. După aplicare, formează o peliculă bioaderentă care hidratează și lubrifiază mucoasa vaginală, iar țesuturile își mențin troficitatea și elasticitatea fiind protejate în același timp.
HYALO GYN® este sigur și foarte bine tolerat, lipsit de efecte hormonale. Aplicarea sa este ușoară și comodă: se administrează o dată la interval de 3 zile, cu ajutorul aplicatorului uni-doză de unică folosință. Gelul vaginal poate fi administrat oricând, fără a necesita măsuri suplimentare de igienă, căci nu curge și nu pătează. Este disponibil în tub cu 30 grame gel Hydeal-D 0,2% și 10 aplicatoare, fiecare doză eliberând o concentrație de 6 mg de acid hialuronic.
Ce pot face dacă doresc să nasc natural după o cezariană?
- Discută cu medicul ginecolog despre această opțiune.
În general, se recomandă ca următoarea sarcină să nu survină mai devreme de 2 ani după o operație cezariană. - Menține-te activă, dar relaxată și calmă în același timp
Mișcarea și anumite exerciții pot antrena perineul și pelvisul pentru nașterea naturală. Evită stresul și descărcările de adrenalină. Alege să ai lângă tine persoane care să te susțină și care cred în tine. - Hidratează-te
În timpul expulziei, fătul traversează spațiul strâmt al canalului nașterii, format de colul dilatat, vagin și inelul vulvar. Alunecarea se va face cu mai mică dificultate dacă este favorizată de o bună lubrifiere, hidratare și elasticitate a țesuturilor cu care intră în contact. În plus, hidratarea corectă și susținerea elasticității vaginului și a perineului reduc riscul rupturilor spontane care pot apărea în cursul expulziei. - Informează-te corect
Discută cu medicul, cu moașa sau la cursuri speciale acreditate despre ceea ce înseamnă nașterea naturală, care sunt etapele ei, la ce trebuie să te aștepți. - Alege clinica în care vei dori să naști
Este important ca clinica să încurajeze nașterea naturală după cezariană și să aibă dotările de echipamente și de personal necesare.