Beneficiile contraceptiei de ultima generatie

Una dintre cele mai comune metode contraceptive va ramane administrarea pilulelor.

Cu toate acestea, ca urmare a efectelor adverse si lipsei vizitelor la medicul ginecolog, majoritatea femeilor tind sa intrerupa administrarea dupa prima experienta.

Odata cu inceperea vietii sexuale, este important de stiut care sunt riscurile ce pot aparea – acestea includ bolile cu transmisie sexuala precum si sarcinile nedorite.

Incurajarea utilizarii metodelor contraceptive este vitala in societatea actuala atat pentru educatie cat si pentru evitarea posibilelor riscuri.

De-a lungul timpului, pilula a inregistrat mai multe schimbari pentru a diminua riscurile reactiilor adverse si pentru a imbunatati starea de confort a femeilor. In plus, drept beneficiu, utilizarea pilulelor anticonceptionale diminueaza riscul aparitiei cancerului ovarian si a cancerului endometrial.

O metaanaliza realizata in cadrul Universitatii Harvard, aduce la cunostinta faptul ca administrarea pilulelor contraceptive reduce riscul de aparitie a cancerului endometrial cu pana la 12% in primul an si 50% dupa aproximativ 5 ani.

Din punct de vedere al riscului de cancer ovarian, rezultatele au fost chiar mai satisfacatoare, observandu-se o scadere de pana la 50% inca din primul an de utilizare a pilulelor contraceptive, conform ACS (American Cancer Society).

Pilulele contraceptive s-au dovedit a fi utile, de asemenea, si in tratamentul sindromului ovarelor polichistice. Acesta apare ca urmare a dezechilibrelor hormonale suferite de femei, cauzand o serie de efecte adverse precum obezitate, menstruatie neregulata, pilozitate faciala crescuta, chisturi ovariene sau probleme de infertilitate.

Combinatia de hormoni din pilulele contraceptive ajuta la stabilirea echilibrului hormonal, reducandu-se semnificativ toate efectele adverse mentionate anterior.

Un alt beneficiu al utilizarii pilulelor contraceptive consta in ajutorul pe care il ofera in combaterea anemiei. Ca urmare a pierderii unor cantitati semnificative de sange in timpul perioadelor menstruale, nivelul fierului din organism poate scadea, intervenind cel mai adesea anemia.

Pilula contraceptiva ajuta la reglarea menstruatiei atat din punct de vedere al duratei cat si din punct de vedere al cantitatii de sange pierdute, spun brosurile Mayo Clinic.

Urmatorul pas in contraceptia orala combinata a constat in folosirea estrogenului natural (estradiolul – compozitie chimica identica cu cel natural, realizat in doza fiziologica) in locul etinilestradiolului (hormon sintetic, extrem de potent). Aceste combinatii se gasesc, acum, si pe piata din Romania.

Estrogenul natural este de preferat in detrimentul etilinestradiolului ca urmare a faptului ca este identic cu hormonul natural al organismului.

Estrogenul natural este metabolizat mult mai usor, nu influenteaza factorii procoagulanti sau anticoagulanti, reducand astfel considerabil riscul trombozelor.

Acest tip de pilula ofera pe langa efectul contraceptiv si beneficii non contraceptive, cu impact pozitiv asupra starii de sanatate (ameliorarea acneei usoare si moderate, ameliorarea simptomelor premenstruale si menstruale – dureri de cap, dureri de spate, retinerea apei in organism sau balonare, o sangerare in cantitate mult mai mica si de scurta durata).

Pe langa regimurile clasice de 21/7 (21 de pilule active si 7 zile pauza) exista acum si regimuri de 24/4 (o folie cu 24 pilule active si 4 placebo) ceea ce usureaza administrarea si ofera un automatism, intrucat se va lua o pilula in fiecare zi. Probabilitatea de a uita o pilula este mai mica, iar siguranta contraceptiva creste.

Pe langa siguranta contraceptiva sporita, regimurile de 24/4 micsoreaza atat numarul zilelor de sangerare cat si cantitatea sangerarii, iar simptomele menstruale sunt diminuate.

Anticonceptionalele cu estrogen natural sunt disponibile si in Romania, acum inclusiv intr-un regim de administrare monofazic, de 24 pilule active si 4 pilule placebo.

Una dintre cele mai raspandite si sigure metode contraceptive ramane administrarea pilulelor. Acestea nu au doar rol contraceptiv, ci si beneficii sustinute de studii internationale: impact pozitiv asupra starii de sanatate/starii de bine/starii de confort (ameliorarea acneei usoare si moderate, ameliorarea simptomelor premenstruale si menstruale – dureri de cap, dureri de spate, retinerea apei in organism, balonare/inflamare etc).

Inlocuirea etinilestradiolului (estrogen controversat, utilizat pana acum in compozitia tuturor anticonceptionalelor) cu un estrogen realizat identic cu cel produs de organismul femeii, in doza fiziologica, aduce un plus de siguranta cat si noi beneficii acestui tip de contraceptie.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.