Depasind etapa de cercetare si dezvoltare, ecografia tridimensionala ocupa astazi un loc important in aprecierea prenatala a statusului fetal, alaturi de ecografia 2D in timp real si Doppler.
Ecografia 3D implica echipamente de inalta performanta, dotate cu sonde dedicate si soft-uri speciale pentru achizitia simultana de imagini in cele trei planuri ortogonale – frontal, sagital si transversal – si reconstructia imaginii in spatiu , care permite o analiza topografica riguroasa a fiecarui detaliu de morfologie fetala . Ecografia 4D adauga la aceasta cel de-al patrulea element – timpul, rezultand obtinerea de imagini in miscare, vizibile in spatiu si timp real, ale fatului sau oricarui organ intern.
Pe langa impactul afectiv deosebit asupra parintilor – care pot vizualiza in spatiu fatul aflat inca in uterul matern, beneficiile medicale sunt multiple si incontestabile:
• examinatorul are o imagine completa a campului de interes – toate cele 3 planuri ortogonale se vad simultan pe ecran, ceea ce permite o identificare exacta a planurilor anatomice, atat pentru o biometrie precisa cat si pentru aprecierea anomaliilor structurale ( spina bifida, defecte ale buzelor/palatului, polidactilie, dismorfisme faciale etc);
• volumele stocate pot fi disecate milimetru cu milimetru, in toate cele 3 dimensiuni, dupa terminarea scanarii;
• suprafetele si imaginile transparente sunt analizate direct de ecograf si redate fie ca imagine sculpturala, fie ca detalii scheletice asemanatoare imaginilor radiologice;
• aprecierea directa, in spatiu, a miscarilor fetale: deglutitie, miscari respiratorii, miscarea buzelor, pleoapelor, membrelor, activitatea peristaltica digestiva ;
• pacienta are avantajul reducerii duratei de examinare, evaluarea avand loc postscanare;
• orice volum stocat poate fi revazut, reanalizat si orice distanta remasurata ulterior.
Calitatea imaginilor 3D/4D depinde inca de abilitatea examinatorului, de prezenta/absenta lichidului amniotic in jurul zonei de interes, de pozitia fatului sau de grosimea peretelui matern. Astfel ca, situarea fatului in contact cu placenta sau peretele uterin, oligoamniosul, interpunerea cordonului ombilical sau obezitatea mamei pot face dificila sau imposibila reconstructia cu acuratete a suprafetei fetale.
Completand astazi ecografia bidimensionala in timp real si doppler, ecografia 3D/4D pare a avea un potential major in cercetarea si studierea sonoembriologiei, deschizand noi frontiere obstetricii moderne.
Referinte:
Campbell S. 4D, or not 4D: that is the question. Ultrasound Obstet Gynecol 19:1-4, 2002.
Pretorius DH, Nelson TR. Fetal three-dimensional ultrasonography . J. Ultrasound Med 20:283-286, 2001.
Budorick NE, Pretorius DH, Johnson DD, et al. Three-dimensional ultrasound examination normal and abnormal. Ultrasound Obstet Gynecol 12:227-234, 1998.
Steiner H, Spitzer D, Weiss- Wichert PH, Graf AH, Staudach A. Three-dimensional ultrasound in prenatal diagnosis. Prenatal Diagnosis 15:373-377, 1995.