Endometrioza – cauza de infertilitate

Endometrioza este o boala cronica, foarte dureroasa, care afecteaza femeile aflate la varsta reproducerii. Denumirea de endometrioza deriva de la cuvantul endometru, care reprezinta mucoasa care captuseste cavitatea uterina.
Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit la anumite femei in mod anormal si in alte locatii situate extrauterin. Localizarea acestor tesuturi ectopice (locatii anormale) poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (in ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc), cat si in locuri absolut imprevizibile precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman, tesut miocardic. Culmea, endometrioza poate sa apara chiar la barbatii tratati cu doze mari de estrogen pentru carcinom de prostata.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane cea mai controversata afectiune ginecologica chiar si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este ”alintata” endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle, etc.
Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare complexa, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava (din pacate ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si in acelasi timp nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este la ora actuala tratata ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei), aparent incurabila (endometrioza este o boala care continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind in majoritatea lor paliative si reconstructive, medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina), cu un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate atat din punct de vedere fizic (leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere), emotional (dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea, precum si alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor) cat si mental (iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii cu consecinte majore asupra randamentului economic, etc).
Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.